Ekonomi

Türkiye buğdayının yol haritası hazır!

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Beslenme Programı (WFP) ile Bakanlık işbirliğinde yürütülen “Türkiye Buğday Endüstrisi İçin Tedarik Zinciri Analizi: Dirençli Bir Gıda” Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Türkiye Mukim Koordinatörlüğü ile uyum içinde. “Sistemin Oluşturulması” isimli projede sona gelinmiştir.

TÜRKİYE BUĞDAYI İÇİN KAPSAMLI BİR YOL HARİTASI GELİŞTİRİLDİ

Proje sonunda ortaya çıkan raporda hem Türkiye’ye hem de bölgeye örnek olacak bir yol haritası yer alıyor. Proje ortakları ve paydaşlarının katıldığı kapanış toplantısında, Türkiye’nin en değerli buğday üretim alanlarında aylarca süren çalışmaların ardından hazırlanan raporun özet sonuçları paylaşıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, dünyada mısırdan sonra en çok üretilen ürünün buğday olduğuna dikkat çekti. Gutu, 2 milyar insan için değerli bir geçim kaynağı olan ve dünya nüfusunun yüzde 35’inin temel besin kaynağı olan buğdayın stratejik bir çalışma olduğuna işaret ederek, “Buğday tedarik zinciri bazı zorluklarla karşı karşıya. Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı ve son depremler bu zorluklardan sadece birkaçı. “Proje, buğday endüstrisinin sosyo-ekonomik durumunun bir değerlendirmesini yapıyor ve nihai rapor, önemli bulguları içeriyor ve karar vericiler için bazı ayrıntılı tavsiyeler sunuyor.”

“HERKES İÇİN YÖNLENDİRİCİ BİR RAPOR”

WFP Program Yöneticisi Mahmut Arslan da bir BM işbirliği çalışması olan projenin ortak bir çaba ve taahhüdün sonucu olduğuna dikkat çekti. Uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından hazırlanan raporun herkes için yol gösterici olduğunu vurgulayan Arslan, “Proje, sektördeki herkesin geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için bir yol haritası oluşturacak.”

Projenin görünürlüğünü artırmak için çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden IFAD Türkiye Ofisi Program Sorumlusu Taylan Kıymaz, “Bu projenin sonuçlarının, ortaya çıkan zorluklara karşı sektörün güçlenmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum.”

“AÇLIK OLAN BÖLGEDE HUZUR VE İSTİKRAR SÜREKLİ OLAMAZ”

BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez de dünyada istikrarsızlığın devam ettiği bir süreçte proje ile ülke düzeyinde gıda güvenliği istikrarının sağlanması adına değerli bir çalışmanın gerçekleştirildiğini belirtti. Rodriguez, “Özellikle 21. yüzyılın üçüncü on yılında bu tür projelere odaklanmamız gerekiyor. Zor zamanlardan geçiyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşma yolunda işler pek iyi gitmiyor. Ancak küresel durum çok iyi görünmese de Türkiye’deki gelişmelerden umutluyum.

Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Volkan Güngören, gıda güvenliğinin barış ve istikrar için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, “Bir ülkede barış ve istikrarın sürdürülebilir olması mümkün değil. açlığın olduğu bölge. BM sürdürülebilir kalkınma fonu tarafından finanse edilen bu projenin çıktıları, bulguları ve tavsiyeleri, tüm paydaşlar için güçlü bir yol haritası sunuyor.

“BUĞDAY ULUSAL GÜVENLİK POLİTİKALARININ BİR PARÇASIDIR”

FAO Kıdemli Tarım Uzmanı Fazıl Intent, proje çıktılarından bazı bilgileri ve bulguları katılımcılarla paylaştı. Buğdayın ulusal güvenlik politikalarının bir parçası olarak görüldüğüne işaret eden Intent, projenin bölge ülkelerine de örnek teşkil ettiğini söyledi. kasıtlı dedi ki:

“Bu projenin benzersiz yönü, saha verilerine ve bir danışma sürecine dayanmasıydı. Bu çalışma aynı zamanda Türkiye’nin güçlü bir teknik, kurumsal ve endüstriyel kapasiteye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye’nin bu potansiyeli, Kuzey Afrika’dan Orta Asya’ya kadar uzanan bölgede buğday sektörünün gelişmesi için geniş bir fırsat sunmaktadır. Bu nedenle, ortaya çıkan zorlukların üstesinden gelmek için buğday bölümünün direncini ve kırsal nüfusun geçim kaynaklarını artıracak örnek projeler mutlaka değerlendirilmelidir.”

“400 BİN DAHA İNSANI DOYURACAK ÜRETİM ARTIŞI SAĞLAYABİLİRİZ”

Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi’nin (CIMMYT) kıdemli danışmanı Ravi Prakash Singh, Türkiye’de son 40 yılda Uluslararası Kurak Bölgelerde Tarımsal Araştırma Merkezi ile ortaklaşa yürütülen uluslararası buğday geliştirme programlarının etkisinin bir özetini sunuyor ( ICARDA) ve Tarım ve Orman Bakanlığı araştırma kurumları. kayıt edilmiş:

“Türkiye’deki buğday programları, uluslararası buğday ıslah çalışmalarına büyük katkı sağlıyor. Türk buğday endüstrisinin bu kadar kapsamlı ve işbirlikçi bir değerlendirmesini görmek harika. Projenin bulguları çok heyecan vericiydi. Sadece Türkiye’de değil, tüm bölgede buğday kesiminde hedeflenen hedeflere ulaşmak için bu tür işbirlikçi çalışmalar kritik değerdedir. Araştırma ve geliştirme toplulukları olarak birlikte çalışabilirsek, yıllık %2 veya daha fazla verim artışı sağlayabiliriz, bu da 400.000 kişiyi daha besleyebilir. Bu nedenle, bölgede buğday üretimini artırmak için işbirlikçi çok sektörlü girişimler geliştirmeliyiz.”

KAYNAK: GIDA HATTI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu