İş

Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Tanıtıldı

Diyarbakır Dokuma ve Hazır Giyim Raporu, dokuma işletmeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.

Etkinlikte konuşan Güneydoğu Dokuma Sanayicileri ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas, araştırma sonuçları hakkında bilgi verdi. Ayas, “Temmuz 2023’te başlattığımız çalışma kapsamında 481 işletme ve atölyeyi derinlemesine inceledik ve maalesef artan maliyetler ve sektörel zorluklar nedeniyle 150 tanesinin kapatıldığını veya faaliyetinin durdurulduğunu tespit ettik. Üretime devam eden 331 işletmeyle gerçekleştirdiğimiz nitelikli görüşmeler bölümümüzün canlılığını ve canlılığını ortaya koydu.” Potansiyelini ortaya çıkardı. Diyarbakır, dokuma ve hazır giyim alanında bölgesel bir güç merkezi olarak öne çıkıyor. İlimizin ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan sektör, entegre yatırımları, ürün çeşitliliği, uluslararası markalarla işbirlikleri ve kendi markasını yaratan işletmeleri ile diğer illerden farklılaşmaktadır. Sektördeki 331 işletmede 21 bin 522 kişi çalışıyor, çalışanların yüzde 64’ü kadın. İşletmelerimizin yüzde 31’i Yenişehir ilçesinde bulunuyor. Dış ilçelerde ise Bismil, Ergani ve Silvan ilçeleri öne çıkıyor. Kentte dokuma ve hazır giyim bölümünde çalışan sayısında bir yıl öncesine göre yüzde 18 oranında artış var. Önümüzdeki yıl bölümdeki çalışan sayısında yüzde 48 oranında artış olması bekleniyor. “Organize Sanayi Bölgeleri bugün şehir sektörü istihdamında yüzde 62’lik bir paya sahip” dedi.

Sektörün önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirten Ayas, “Artan maliyetler, özellikle hammadde ve personel maliyetlerindeki artışlar şubemizin kar marjlarını baskılayarak rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Ayrıca finansmana erişim zorluğu, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerimizde gerekli yatırımları yapmak ve büyümek zor.” Önemli bir dezavantaj teşkil ediyor. Birlikte çalışmak, bilgi ve tecrübeyi paylaşmak şubemizin daha da gelişmesi ve uluslararası alanda rekabetçi bir konuma ulaşması açısından değerlidir. Her zaman birlikte, dokuma ve hazır giyim alanında Diyarbakır’ı marka şehir haline getirebiliriz. Çalışmalarımız sektörümüzün geleceğine katkı sağlayacaktır. “Politikanın belirlenmesinde dikkate alınması gereken değerli veriler sunan bir rapor olduğunun altını çizerek, değerli katılımınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.”

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, tekstil ve hazır giyim sektörünün Diyarbakır için stratejik bir sektör olduğunu belirtti. Kaya, “Tekstil ve hazır giyim bölümü iki açıdan değerli. Birincisi istihdam. Özellikle gençlerin ve kadınların istihdamı açısından önemli bir bölüm. Emek yoğun, kadınların ve gençlerin çalıştığı bir branş. insanlar iş gücüne daha kolay katılabilmektedir.Diğer önemli konu ise pamuk üretimidir.Diyarbakır ve Şanlıurfa illeriyle birlikte Türkiye pamuğunun yüzde 55’ini üreten ve daha fazla pamuk üretme potansiyeline sahip olan ve bu konuda yatırımlarına devam eden bir ildir. Türkiye’nin batı illerinde işçilik maliyetlerinin artmasıyla birlikte sektörün genç nüfusun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu illere kaymaya devam ettiğini yıllardır görüyoruz. Aynı şekilde “İplik üretim tesislerinin de Türkiye’deki potansiyelle birlikte arttığını görüyoruz.” Pamuk üretimi var” dedi.

Gelinen noktanın 10 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu belirten Kaya, “Ancak bunu mevcut politika ve projelerle sürdürmek mümkün değil. O nedenle bu çalışmayı yaptık. İşletmelerimizi daha iyi anlamak, işletmelerimizi daha iyi anlamak, piyasalarda karşılaşabilecekleri riskleri, sorunları ve tehditleri daha iyi görmek ve işlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak.” Bu departmanda yaratılan 21 bin istihdamın korunması ve daha fazla istihdam yaratılması adına işletmelerimize dönüp görüşlerini aldık. Araştırma sonucunda kırsal ilçelerimizde işletme ve atölyelerimizin konumu, artan maliyetler nedeniyle piyasada rekabet sorunu, artan maliyetler nedeniyle piyasada rekabet sorunu yaşadığımız, kendi markasını geliştirmek veya farklı pazarlara açılmak isteyen işletmelerimiz. “İşbirliği ağları ve takviyeleri ilk incelediğimizde gördüğümüz ana çalışma alanlarıdır. İşbirliği yaptığımız GÜNTİAD’a, görüştüğümüz işletme temsilcilerine ve emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza Odamız adına teşekkür ediyorum. Bu raporun hazırlanması.” – DİYARBAKIR

kozan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu