CHP’nin emeklilerin sorunları ve maaş artışlarına ilişkin meclis araştırma teklifi reddedildi
CHP’nin, emeklilerin sorunları ve maaş artışlarıyla ilgili bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek meclis araştırması önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Teklifin alaka düzeyini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şunları söyledi; “Kaynak yok yanılgısı inandırıcı değil. Emeklilerin daha iyi yaşam koşullarına sahip olabilmesi için Meclisimizin bu konuda kapsamlı bir araştırma yapması ve bu bağlamda Cumhurbaşkanına yol göstermesi gerekiyor. Sadece yıl geçti demek mümkün değil. Emekliliğin yılı ’emeklilik yılı’. Emekliler bu yılı karanlık bir yıl olarak görüyor.” “Bunu değerlendiriyorlar. Hayatının son evresinde olsa bile emekli yaşamayı hak ediyor” dedi.
CHP, emeklilerin maaş artışları ile emeklilerin sorunlarının araştırılması ve çözüm önerileri getirilmesi amacıyla bugün TBMM Genel Kurulu’na sunduğu meclis araştırma önerisini gündemine aldı ve kümelenme önerisini gündeme getirdi. bugün tartışılacak.
Teklifin önemini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:
“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE DÜŞMELİ”
“Cumhurbaşkanımız 2024 yılını emekliler yılı ilan etti. Emekli maaşını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkardıklarını açıkladı. İlgili kanun bugün Meclis’te görüşülecek ama sanırım Cumhurbaşkanının durumdan haberi yok.” Çünkü bu fiyat, büyük şehirlerdeki emeklilerin konut fiyatları ile aynı. Kirayı bile karşılamayacak bir fiyat ve emekli mağdur. Emeklilerin durumunun Meclis tarafından kapsamlı bir şekilde ele alınması ve bu düzenlemelerin yapılması ve emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Özellikle 2008 yılında AKP hükümetleri döneminde yapılan düzenleme ile emekli maaşı güncelleme katsayısı, emekli maaşı oranı ve alt sınırı yapılmıştır. Düzenlemeler mağduriyete yol açmıştır. TÜİK buna tuz ekledi ve enflasyonu düşük göstererek emeklilerin bu anlamda haklarını gasp etti.Artışlar ve vergi artışları herkesin boğazını sıkıyor.Artışlar mutlaka durdurulmalı, vergiler düşürülmeli. En düşük emekli maaşı taban fiyata indirilmeli, bu miktar emeklilere yönelik kök aylığı kabul edilmelidir. Diğer aylık maaşların da aynı oranda artırılması gerekiyor.
“EMEKLİLER BU YILI KARANLIK BİR YIL OLARAK DEĞERLENDİRİYOR. HAYATININ SON DÖNEMİNDE OLSA BİLE EMEKLİ YAŞAMAYI HAK EDİYOR”
Emekliler arasındaki dengesizliğin giderilmesi için bir an önce düzenleme düzenlemeleri yapılmalı, aylık katkı payı katsayısı bir an önce artırılmalıdır. Tüm emeklilere bayram ikramiyesi verilmeli ve taban fiyat seviyesine yükseltilmelidir. Emeklilikte adalete sıkışanların çığlıkları duyulmalı, emeklilikte yaş konusunda adalet ve istikrar sağlanmalıdır. Sigortalı emeklilik yaşının 15 yıl olmasını bir gün, bir ay, bir yıl gecikmeyle beklemek kabul edilemez. Çırak ve staj mağdurlarına hakları verilmeli. Emekli, dul ve yetimlerin aylıkları belirlenirken onlara söz sahibi olma ve karar verme olanağı tanınmalıdır. Emeklilerden ilaç katkı payı kaldırılmalı, ev sahibi olmayan ve kiralayanlara kira yardımı verilmeli. Emeklilerin de insanca yaşama hakkı var. Tüm emekli maaşları düzeltilmeli, açlık maaşı altında emekli maaşı olmamalıdır. Emeklinin ete, süte ve bundan yapılan ürünlere ulaşamaması bir yana, çaya harcayacağı para artık emeklinin ödeyeceği noktaya ulaştığı için emekli evinden çıkıp kahvehaneye gitmekten de korkuyor. yemeğini keser ve bütçesinin daralmasına neden olur. Kaynak yok yanılgısı inandırıcı değil. Emeklilerin daha iyi yaşam koşullarına sahip olabilmesi için Meclisimizin bu konuda kapsamlı bir araştırma yapması ve Cumhurbaşkanına bu konuda yol göstermesi gerekmektedir. Sadece ’emeklilik yılıdır’ demekle emeklilik yılı mümkün değildir. Emekliler bu yılı karanlık bir yıl olarak değerlendiriyor. Hayatının son evresinde olsa da emekli olmayı hak ediyor.”
Gürer’in konuşmasının ardından Meclis’te grubu bulunan partilerin temsilcileri de teklifle ilgili söz aldı. CHP Grubu’nun önerisine ilişkin Saadet Partisi Kümelenmesi adına Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ şöyle konuştu:
“Emeklilere nasıl yüzde 49 zam verdiyseniz siz de yüzde 49 zam yapın, TÜİK’e inanmayın”
“2024 yılını emekliler yılı ilan ettiniz. Hatta emeklilerin mezar yılı, ölüm yılı, sıkıntı yılı, sürünme ve zulüm yılı olarak sunabilirsiniz. Bir haftayı, 10’u göremezsiniz. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı, SGK ve Bağ-Kur’a ‘yüzde 5’lik zam daha veriyoruz’ dedi.” Emekli Sandığından emekli olanlarla ilgili. 37 42 oldu ve biri zam yaptık dedi. Meclis’ten geçmeyen bir şey zam sayılabilir mi? Yasama organını görmezden mi geliyorsunuz? Eğer 2024 emeklilerin yılı olacaksa, Emekli Sandığı’ndan emekli olanlara nasıl yüzde 49 zam verdiyseniz onlara da yüzde 49 zam verilecek. “Verin ve TÜİK’e inanmayın.”
İYİ Parti Grubu adına Tekirdağ Milletvekili Selcan Hamşioğlu da şunları söyledi:
“EMEKLİ, YAŞAMAZSA DA KİŞİSEL BİLGİ VE ONAYI İÇİNDE YAŞAMAZ”
“Emeklinin sıkıntısı sadece son 6-7 yıldır yaşanan sistemsel aksaklıkların değil, aynı zamanda hükümetin 20 yılı aşkın ihmalinin de sonucudur. Emekli, sadece Cumhurbaşkanı’nın bilgisi ve onayıyla yaşıyorsa, Yaşadığı her şeyin sorumluluğunu üstlenen emekli, yaşayamadığı her ne olursa olsun kendi bilgisi ve onayıyla yaşayamaz. Kirayı ödemeyen kişi “Sizi satın alınamayan etin, hatta ekmeğin bile utancını almaya davet ediyorum.” yük olarak satın alınamaz veya giyilemeyen bir ceket. Yaşlılarımızı açlık sınırı altında yaşatmayı bir yük olarak görmeyelim ki, bu vebanın acısını çekmek yerine kendi yaşlılığımızda da saygı görebilelim.”
DEM Parti Grubu adına İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, şunları söyledi:
“AKP HÜKÜMETİ EMEKLİLERİ BİLE EKMEK İHTİYACINDA BIRAKTI”
“Emeklilerimize söylediği tek şey ‘Açlık içinde yaşayın, yaşam mücadelesine devam edin, evinizdeki ekonomi bakanlığını açlık bakanlığına çevirin.’ Bu ülkede 16 milyon emekli var ve bunların çoğu ikinci işlerinde çalışıyor, AKP iktidarına destek verenler gibi çift maaş ya da 3-4 maaş almıyorlar.” “AKP iktidarı emeklileri ekmeğe bile muhtaç hale getirdi. AKP hükümeti kiranın 12 bin lira olduğunun farkında değil ama sarayın günlük giderlerine baktığımızda saray 35 milyon lira harcıyor, yani 3 bin 500 emeklinin maaşı. Emekliler için adil bir intibak kanunu, sağlıkta tedavi kesintilerinin kaldırılmasını, yılda 4 kez asgari fiyat seviyesinde insana yakışır maaş ve bayram ikramiyesi verilmesini, Sendikal örgütlenmenin önünü açın.”
Konuşmaların tamamlanmasının ardından yapılan oylamada AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla öneri reddedildi.