Dünya

Her antibiyotik kullanımı direnci artırıyor

İSTANBUL (İGFA) – Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr., antibiyotiklerin soğuk algınlığı ve grip gibi viral hastalıkları tedavi etmediğine dikkat çekiyor. Dilek Leyla Mamçu, “Antibiyotiklerin önerilen miktarda, önerilen saatlerde ve önerilen süre boyunca kullanılması gerekiyor. “Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotikler kesilmemelidir.” O uyardı. Mamçu, başka hastalıklar için yazılan antibiyotiklerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, antibiyotik direncine ilişkin değerlendirmede bulunarak, her yıl 18-24 Kasım tarihlerinin ‘Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’ olarak kutlandığını ve bu haftanın ilk günü olan 18 Kasım’ın, ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ olarak kutlanıyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, şunları kaydetti:

“Belirli bir dozdaki ilaçların aynı dozun tekrar tekrar kullanılması sonucu etkisinin azalması ya da aynı etkiyi sağlamak için daha yüksek dozların kullanılması zorunluluğu, ilaca karşı direnç gelişmesi olarak tanımlanmaktadır. “Aynı şey, etki mekanizması vücutta hastalığa neden olan patojenleri öldürmek veya baskılamak olan ilaçlar (antibiyotikler, antineoplastikler) için de geçerli olduğunda, ilaca dirençli patojenlerden bahsediyoruz.”

Dilek Leyla Mamçu, antibiyotiklerin bugüne kadar milyonlarca hayat kurtardığını ve tıpta devrim olduğunu belirtti.

Antibiyotik direncinin sadece bugünü değil geleceği de tüm dünyayı ilgilendiren çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Mamçu, “Günümüzün teknolojik ve ekonomik koşullarının da etkisiyle uluslararası seyahat sıklığının artması sonucunda; Dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan antibiyotik direnç sorunu, çok kısa sürede tüm dünyayı kapsayacak bir boyuta ulaşıyor. Bu nedenle dünya genelinde antibiyotik direncinin kontrol altına alınmasında ulusal düzenleme ve çalışmalar kilit rol oynamaktadır ancak başarıya ulaşmak için tüm ulusal programların aynı başarı düzeyine ulaşması gerekmektedir. Çünkü dünyanın herhangi bir yerindeki sorun, tüm dünyanın sorunudur.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu