Haber

ANNESİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN HASTALIĞIN TEDAVİSİYLE EDEBİYATA GİRDİ

Kalp kapak yetmezliği olan annesi kendisine hamile kalınca doktorlar “Gebeliği sonlandırmamız lazım” dediler. Anne Neriman Köksal, “Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ilerde çok iyi bir doktor olacak, beni iyileştirecek” diyerek hayatını riske atarak onu doğurdu. 1968 doğumlu o çocuk büyüdü ve aslında tıp fakültesine girdi. Henüz öğrenciyken annesi Neriman Köksal kalp ameliyatı geçirmek zorunda kaldı. Yapay kalp kapağı takılan Neriman Köksal, 58 yaşında enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. Prof. Triküspit kapak ‘yapay kapağa ihtiyaç duymadan’ hastanın kendi dokusuyla yapılıyor. Meslek hayatını kalp kapak tamirine adayan Prof. Köksal, çocukluk çağında geçirilen bademcik iltihabı nedeniyle belirti vermeden ilerleyen ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, anneyi kendisinden uzaklaştıran mitral kapak yetmezliğine karşı da anne adaylarına çok önemli uyarılarda bulundu.

Üçüncü çocuğunun doğumundan sonra kalp kapak yetmezliği tanısı konulan annesi, dördüncü çocuğuna hamile kalınca doktorlar onu uyardı: “Bu doğum gerçekleşemez, ikinizin de hayatı tehlikede, acilen önlem almamız lazım.” Hamileliği sonlandırın.” Hayatını riske atan anne Neriman Köksal, “Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ilerde büyük doktor olacak, beni iyileştirecek” diyerek 1968 yılında doğurdu. O çocuk büyüdü ve aslında tıp fakültesine girdi. Henüz mezun olduğunda annesi art arda iki kez kalp ameliyatı geçirmek zorunda kaldı. Neriman Köksal’a yapay kalp kapağı takıldı ancak ameliyattan birkaç gün sonra enfeksiyon nedeniyle 58 yaşında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Cengiz Köksal, hayatını tehlikeye atan annesine olan vefa borcunu ödemeye çalıştı. kalp kapakçığı onarım yöntemleri üzerinde çalışarak onu doğurmak. Yapay kapağa ihtiyaç duymadan kalp kapağının hastanın kendi dokusuyla onarılması tekniği olan ‘triküspit kapak mitralizasyonu’ yöntemiyle geçtiğimiz yıl dünya tıp literatürüne giren Prof. Köksal, çocukluk çağında geçirilen bademcik enfeksiyonu nedeniyle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve özellikle kadınlarda hamilelik döneminde aniden şiddetli bir formda ortaya çıkabilen, bu da kendi annesini de hayatından uzaklaştırma anlamına gelen mitral kapak yetmezliğine karşı çok önemli uyarılarda bulundu. o.

“GİZLİCE GELİŞEN EN TEHLİKELİ HASTALIK”

Gebelikte görülebilen, anne ve çocuğun sağlığını tehdit eden en sinsi ve tehlikeli hastalıklardan birinin mitral kapak darlığı olduğunu söyleyen Prof. Köksal, “Sağlıklı olduğunuzda gizli olan ve herhangi bir şikayete neden olmayan kapak sorunları, özellikle mitral darlığı, hamilelikte anne ve çocuk için kabus olabiliyor. vücutta kalp üzerindeki yük ve kalp hızı yüzde 50 oranında artar. Kapakta ileri derecede darlık başlar. Bu da annenin sağlığını tehdit eder ve çocuğun erken veya düşük doğum yüküyle doğmasına neden olur. Maalesef hamileliğin 7-8. ayında bu durumdan haberdar olmayan ama aslında mitral kapak darlığı olan ve annenin iyiliği için hamileliği erken sonlandırmak zorunda kalan 7-8 vakamız var. Sağlık “Zorunlu olduğumuz hastalarla karşılaşıyoruz. Bu hastalar o kadar kalp yetmezliği ile geliyor ki çocuğu erken çıkarmak zorunda kalıyoruz. Bebek bir ay içinde hayatta kalabilir. Anneyi de kalp ameliyatına götürüyoruz” dedi.

DOKTORLAR HAYATI RİSKİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ AMA PES ETMEDİ

Hamilelerde ortaya çıkan mitral kapak sorunlarının, özellikle de mitral kapak yetersizliğinin meslek hayatında çok özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Prof. Köksal, şunları söyledi: “Ailenin 4. çocuğu olduğum için bu alana özellikle ilgim var. Annem bana hamile kalmadan önce üçüncü doğumunda yani kardeşimin doğumunda kalp hastalığı tespit edilmişti. Hastalığı bana hamileyken biliniyordu. Doktorlar, ‘Bu çocuğu doğuramazsınız çünkü 9 ay sürer’ dediler. “Onu rahminizde bekletemezsiniz, kalbinizin üzerindeki yük giderek artacaktır. Bu hamileliği sonlandıralım, yoksa hem bebek hem de sizin için çok riskli” diyor. Ancak annem buna şiddetle karşı çıkıyor. Rüyasında gördüğü için “Hayır, bu çocuk büyüyecek, çocuk olacak” diyor. doktor ol ve bana iyi bak.” “Sonunda doğdum ve mitral kapaklarla ilgilenen bir doktor oldum.”

“HAMİLELİK KALBİNİ YORDU”

Prof., annesinin kendisini doğurmak için hayatını belki 10 yıl geriye ittiğini düşünüyor. 70’li ve 80’li yıllarda normalde ameliyat gerektiren bu hastalık nedeniyle annesinin 58 yaşında iki kez ameliyat olmak zorunda kaldığını belirten Dr. Köksal, şöyle konuştu: “Benim rahimde geçirdiğim süre muhtemelen onun kalbini daha da yormuştur. . Tıp fakültesinden mezun olduğumda mitral kapak darlığı hastasıydım.” Ameliyat olması gerekiyordu. Enfeksiyon ortaya çıkınca ikinci bir ameliyat geçirdi ve sonrasında ne yazık ki onu kaybettik. Belki de bu yüzden mitral kapak hastalıklarına yöneldim. Anneme bir borcum vardı, o sorunu yaşayan insanlara borcum vardı. Annemin kalp kapağı sentetik kapakla değiştirilmeseydi, keşke tamir edilebilseydi. “Belki enfeksiyon kapmazdı ve ikinci bir ameliyat geçirmezdi. Belki hâlâ hayatta olurdu.”

LİTERATÜRDE OLAN TAMİR YÖNTEMİNİ GELİŞTİRDİ

Prof., bu acı deneyimin kendisini her zaman çözüm bulmaya ittiğini de anlattı. Köksal, “Acaba mitral kapak sorunu olan hastaların kalp kapaklarını değiştirmek yerine tamir edip enfeksiyondan daha iyi koruyalım mı? Bir insanın başına geldiğinde gerçekten iz bırakıyor ve siz de ona yöneliyorsunuz. romatizmal kapak hastalarında kapağı değiştirmeden kalıcı onarımı nasıl yapabiliriz diye düşünerek kendi tekniğimizi geliştirdik. Türkiye’de muhtemelen 2-3 cerrahın kendi adıyla tanımladığı kapak onarımı tekniği vardır. Özellikle romatizmal ateş nedeniyle kalp kapak sorunu yaşayan hastalarda bir onarım yöntemini literatüre kazandırdık. Bunun yurt dışında da kullanıldığını görmek bizi sevindiriyor. Sanırım ben Vefa’yım. “Borcumu bu şekilde ödeyebilirim” söz konusu.

ÇOK SIK BADEMİCK ENFEKSİYONUNA DİKKAT EDİN

Genç yaşlarda sık görülen bademcik enfeksiyonları sonrasında mitral kapak yetmezliği gelişebileceğine dikkat çeken Prof. Hamile kalmadan önce kalp muayenesi yaptırın. Romatizmal ateşe neden olan asıl sorun streptokoktur.” “Sık sık bademcik iltihabına yakalanıyorsanız nedeni muhtemelen streptokoktur. Bu da kalp kapakçığını etkileyerek ileride kalp yetmezliğine neden olabilecek ciddi sorunlara yol açabilir.”

basmakcihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu